Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 14 – 31.10.2024

Nr. 19856 / 05.11.2024.

 

 Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 14 – 31.10.2024

 

În perioada menționată, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări în obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în  localitățile Albeni, Arcani, Baia de Fier, Bălăneşti, Băleşti, Bărbăteşti, Bolboşi, Borăscu, Bumbești-Jiu, Căpreni, Drăguţeşti, Hurezani, Jupâneşti, Leleşti, Licurici, Logreşti, Motru, Muşeteşti, Negomir, Novaci, Peştişani, Plopşoru, Polovragi, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Runcu, Săuleşti, Schela, Slivileşti, Stăneşti, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Tismana, Turburea, Turceni, Văgiuleşti şi Vladimir, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.

Activitatea desfășurată s-a concretizat în următoarele acțiuni:

  • verificarea modului de asigurare a conformității cu prevederile legislației comunitare și naționale în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza programului de supraveghere, a tematicilor proprii și a instrucțiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 197 controale;
  • verificarea în vederea autorizării/înregistrării/vizării sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor a 32 obiective supuse controlului: un adăpost de câini (Rovinari), 6 magazine alimentare (Drăguţeşti, Leleşti, Rovinari, Stăneşti, Târgu-Jiu, Tismana), un snack-bar (Stăneşti), o rulotă gogoşerie (ambulant), două baruri (Stăneşti, Târgu-Jiu), un mijloc auto pentru S.N.C.U. (Târgu-Jiu) și 20 mijloace de transport pentru produse alimentare (Baia de Fier, Drăguţeşti, Leleşti, Târgu-Jiu);
  • 13 controale în unități de învățământ şi unități de catering, pentru a verifica modul de conformare la cerințele H.G. nr. 42/2004 privind asigurarea unui suport alimentar pentru preșcolari şi elevi în cadrul Programului Național „Masă Sănătoasă”, precum şi la cerințele H.G. nr. 652/2023 privind aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2023 – 2029, precum şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul școlar 2023 – 2024;
  • prelevarea unui număr de 39 probe din produse alimentare (carne tocată de porc, cârnați picanți de Angus, trunchi de merluciu, grâu bulgur Turcia, orez bob rotund import, arahide în coajă non-U.E., fulgi de porumb Ungaria, semințe chimen Germania, semințe hrișcă coapte Ucraina, dovlecei autohtoni, usturoi Spania, salată proaspătă autohtonă, roșii cherry Turcia, cartofi albi Austria, ciuperci Boletus edulis uscate import Serbia, gutui Grecia, prune Grecia, portocale Africa de Sud, banane Ecuador, struguri albi Turcia, porumb de floricele cu gust de cașcaval Franța, pufuleți cu sare „Daffy”, pufuleți cu gust de pizza, pastă tartinabilă cu ceapă autohtonă, sos de soia China, ceai ginseng 5 frunze „Gynostemma” China (achiziție internet), vin roșu sec Spania, băutură răcoritoare cu suc de mango şi nata de cocos Coreea de Sud, băutură răcoritoare cu piersici Kosovo, castraveți cornișon în oțet R. Moldova, conserve de sfeclă Germania, gem prune R. Moldova, alimente RTE (aperitive reci, cartofi prăjiți autohtoni, salată boeuf, salată orientală, paste cu pui), precum și prelevarea unei probe de apă tehnologică. Probele prelevate au fost analizate pentru determinarea unor parametri microbiologici (Listeria monocytogenes – determinare sau detecție), precum și pentru determinarea unor parametri fizico-chimici {azot bazic volatil, raport colagen/proteină, procent grăsime, reacția Kreiss, reziduuri de pesticide, nivel de contaminare radioactivă, contaminanţi [alcaloizi tropanici, nitrați, metale grele (cadmiu, plumb, arsen anorganic), micotoxine (aflatoxină totală şi B1, ochratoxină A, fumonisine – sumă de B1 şi B2, zearalenonă, deoxinivalenol)], conservanți (acid sorbic+sorbaţi, acid benzoic+benzoaţi), edulcoranţi (aspartam, acesulfam de potasiu), coloranți (Sunset Yellow, tartrazină), caracteristici de calitate (acizi grași trans), cloruri, amoniu, pH, azotiți, azotați, detecție organisme modificate genetic, tratament cu radiații ionizante);
  • avizarea mișcărilor inter-județene de animale;
  • verificarea a 48 deconturi de identificare şi înregistrare a animalelor, întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
  • eliberarea unui număr de 20 extrase RNE din registrul exploatațiilor și istoric al registrelor exploatațiilor, în urma solicitărilor diverșilor proprietari;
  • monitorizarea mișcărilor înregistrate și corectarea erorilor notificate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
  • întocmirea răspunsurilor la sesizările consumatorilor și proprietarilor de animale.

În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, reprezentând amenzi în cuantum de 52.400 lei, unor operatori şi/sau persoane fizice din localitățile Motru, Negomir, Plopșoru, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu şi Turburea:

600 lei proprietarului unei exploatații non-profesionale, pentru deținerea şi utilizarea de masculi din specia suină care nu sunt autorizați pentru montă;

600 lei proprietarului unei exploatații non-profesionale, pentru vânzarea de material seminal provenit de la un mascul (specia suină) neautorizat;

1.200 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea unor produse alimentare direct pe paviment, în zona de acces a consumatorilor, cât şi pentru depozitarea nesectorizată a unor produse alimentare congelate (produse din carne lângă pește) și refrigerate (produse lactate lângă ouă);

10.000 lei la o brutărie, pentru existența unor porțiuni neigienizate la joncțiunea plafonului cu pereții în spațiul de producție; plafon neigienizat în zona vestiarului-filtru; se impune vizarea documentului de înregistrare a mijlocului de transport al pâinii; este necesară deținerea la punctul de lucru a documentelor D.D.D. şi a buletinelor de analiză pentru pâine și apă în cadrul programului de autocontrol, completarea la zi a fișelor de igienizare;

4 x 10.000 lei la un restaurant, un fast-food și două magazine alimentare, pentru nerespectarea cerințelor legale privind etichetarea produselor alimentare (au fost identificate cantități mici de piept pui feliat și congelat, cârnați subțiri, respectiv telemea de vacă cu elemente incomplete de identificare).

 

  DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Gorcea Florin-Constantin