Recomandările DSVSA Gorj pentru consumatori în perioada sărbătorilor de iarnă

Nr. 22542 / 17.12.2024.

 

Recomandările D.S.V.S.A. Gorj pentru consumatori în perioada sărbătorilor de iarnă

 

Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Gorj recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor. Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele perisabile se introduc în frigider, unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave.

Este interzisă comercializarea cărnii și produselor din carne provenite de la porcul din gospodărie!

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (P.P.A.)

Solicitați vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru:

– verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

– acordarea de sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;

– asomarea porcului înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferință şi a respecta cerințele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naționale de Date (B.N.D.).

Nu preparați şi nu consumați carnea până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obținută de la porcii mistreți.

În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie conform legii și se efectuează atât pentru probe provenite de la porcii identificați și introduși în B.N.D., cât și de la porcii neidentificați, care nu figurează în B.N.D.

Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic este 26 de lei (trichineloscopie directă) la circumscripțiile sanitare-veterinare şi pentru siguranța alimentelor oficiale (C.S.V.S.A.O.), unde vor fi afișate informații utile consumatorilor, dar şi locațiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc:

– C.S.V.S.A.O. nr. 1 Târgu-Jiu (Piața Centrală)

– C.S.V.S.A.O. nr. 2 Târgu -Jiu (Piața 9 Mai)

– C.S.V.S.A.O. Motru

– C.S.V.S.A.O. Novaci.

Costul examenului trichineloscopic efectuat la circumscripțiile sanitare-veterinare de asistență (C.S.V.A.) private de pe teritoriul județului Gorj este stabilit individual de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit care deține circumscripția.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, dinspre România într-un stat membru sau țară terță.

În cazul în care cetățenii doresc să achiziționeze produse alimentare care se comercializează în cadrul piețelor sau unor târguri organizate în această perioadă, trebuie să fie atenți la câteva aspecte:

– existența şi funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;

integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii după caz, termenul de valabilitate etc.

comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în cantități mari în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziționate din spații amenajate, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmărească cu atenție sporită, atunci când cumpără produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.

Medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A. Gorj, precum şi cei din (C.S.V.S.A.O.) de la nivelul piețelor agro-alimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 27.11.2024 – 24.12.2024, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică (orele 8,30 – 17,00).

Programul de lucru al personalului veterinar va fi afișat la nivelul fiecărei C.S.V.S.A.O., în acesta fiind incluse numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect referitor la nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranța alimentelor.

Numere de telefon utile:

– Call Center A.N.S.V.S.A. – 0800.826.787 – poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

– D.S.V.S.A. Gorj – 0253.226.033.

Atenţie la trichineloză! Unde puteţi duce probele pentru examenul trichineloscopic al porcului sacrificat în gospodărie - Stiri Brasov - News Brasov        SANCȚIUNILE aplicate veterinarului din Aiud care nu a efecuat corect examenul trichineloscopic, în urma căruia s-au îmbolnăvit 21 de oameni - Alba24

 

         

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Florin-Constantin Gorcea