Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 03 – 31.01.2025

Nr. 1737 / 04.02.2025.

 

 Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 03 – 31.01.2025

 

În perioada menționată, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări în obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în  Alimpești, Aninoasa, Baia de Fier, Bengești-Ciocadia, Bumbești-Jiu, Câlnic, Căpreni, Dănești, Drăguțești, Jupânești, Motru, Novaci, Polovragi, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Runcu, Săulești, Turcinești, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu şi Țânțăreni, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.

Activitatea desfășurată s-a concretizat în următoarele acțiuni:

  • verificarea modului de asigurare a conformității cu prevederile legislației comunitare și naționale în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza programului de supraveghere, a tematicilor proprii și a instrucțiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 163 controale;
  • verificarea în vederea autorizării/înregistrării/vizării sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor a unui număr de 29 obiective supuse controlului: 6 magazine alimentare (Novaci, Prigoria, Roșia de Amaradia, Săulești, Târgu-Jiu), o pensiune turistică (Novaci), un bar (Rovinari) şi 21 mijloace de transport pentru produse alimentare (Bumbești-Jiu, Dănești, Novaci, Târgu-Jiu);
  • prelevarea unui număr de 22 probe din produse alimentare (trunchi cerebral bovină din abator, salată verde proaspătă (România), salată Rucola (România), ciuperci congelate Boletus edulis (import Turcia), portocale (Grecia), portocale (Turcia), avocado (Maroc), conopidă (Franța), ridichii roșii (Ungaria), migdale prăjite şi sărate (România), paste farfalle multicolore (Franţa), tortilla chips (Polonia), ciocolată menaj 52% cacao (Polonia), biluțe crocante din multicereale ecologice cu ciocolată cu lapte (România), cocktail aromatizat din produse viti-vinicole cu aromă şi soc şi mentă (Germania), suc de roșii (România), alimente RTE (aperitiv rece, salată bulgărească, salată boeuf). Probele prelevate au fost analizate pentru determinarea unor parametri microbiologici (encefalopatie spongiformă bovină – ESB, Listeria monocytogenes, contaminanţi – micotoxine (aflatoxină totală şi B1, zearalenonă, deoxinivalenol), precum și pentru determinarea unor parametri fizico-chimici [determinare reziduuri de pesticide, nivel de contaminare radioactivă, nitrați, substanță uscată solubilă, grade refractometrice la 20ºC, contaminanți – metale grele (cadmiu, plumb)];
  • avizarea mișcărilor inter-județene de animale;
  • aplicarea măsurilor de dezinfecție şi de protecție împotriva răspândirii virusului P.P.A. în cele două focare de P.P.A. din comuna Căpreni (sat Bulbuceni), Țânțăreni (sat Florești);
  • verificarea a 56 deconturi de identificare și înregistrare a animalelor, întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
  • eliberarea unui număr de 21 extrase RNE din registrul exploatațiilor și istoric al registrelor exploatațiilor, în urma solicitărilor diverșilor proprietari;
  • monitorizarea mișcărilor înregistrate și corectarea erorilor notificate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
  • întocmirea răspunsurilor la sesizările consumatorilor și proprietarilor de animale.

În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, reprezentând 3 amenzi în cuantum de 23.000 lei, unor operatori şi/sau persoane fizice din Bumbești-Jiu, Câlnic şi Târgu-Jiu:

3.000 lei conducătorului unei autoutilitare, pentru transportul unor bovine cu un mijloc de transport neautorizat pentru această activitate;

10.000 lei la o brutărie, întrucât spațiul de producție şi depozitare a materiei prime nu era igienizat corespunzător, tavanul din zona de producție prezenta infiltrații şi exfolieri, nu era amenajat un spațiu de depozitare a materialelor de curățenie, lipseau facilitățile de spălare şi uscare igienică a mâinilor personalului angajat, nu au fost prezentate documentele de efectuare a operațiunilor DDD;

– 10.000 lei la un fast-food, pentru depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare (băuturi răcoritoare non-alcoolice – sucuri); neprezentarea contractului DDD.

 

      Întocmit,

Ing. Daniela Ursu