Nr. 20775 / 18.11.2024.
Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 01 – 17.11.2024
În perioada menționată, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări în obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în localitățile Aninoasa, Baia de Fier, Bălănești, Bâlteni, Bengești-Ciocadia, Bumbești-Jiu, Bumbești-Pițic, Crasna, Crușeț, Fărcășești, Mătăsari, Motru, Negomir, Novaci, Runcu, Stănești, Stejari, Stoina, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Tismana, Turburea, Turceni, Turcinești, Urdari, Văgiulești și Vladimir, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.
Activitatea desfășurată s-a concretizat în următoarele acțiuni:
- verificarea modului de asigurare a conformității cu prevederile legislației comunitare și naționale în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza programului de supraveghere, a tematicilor proprii și a instrucțiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 215 controale;
- verificarea în vederea autorizării/înregistrării/vizării sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor a 18 obiective supuse controlului: două unități de vânzare directă a mierii (Bengești-Ciocadia, Turburea), un depozit alimentar (Târgu-Jiu), 6 magazine alimentare (Baia de Fier, Motru, Târgu-Jiu-3, Turburea), un restaurant (Târgu-Jiu), două fast-food-uri (Novaci, Târgu-Jiu), o rotiserie (Târgu-Jiu), o gogoşerie (Târgu-Jiu), un bar (Târgu-Jiu), și 3 mijloace de transport pentru produse alimentare (Aninoasa, Târgu-Jiu);
- prelevarea unui număr de 28 probe din produse alimentare (brânză telemea, iaurt, salam sârbesc, trunchi de merluciu, făină albă de grâu, ciuperci proaspete din flora spontană import Turcia, corn cu marmeladă, savarine cu frișcă, limonadă, suc proaspăt de portocale, alimente RTE (aperitive reci, pulpă de pui la cuptor cu cartofi natur, iahnie de fasole cu piept de pui, salată de paste cu pui, salată bulgărească, salată „Cesar”, salată de varză), precum și prelevarea a 7 probe de apă tehnologică şi a 10 teste de sanitație (suprafeţe-4, ambalaje-3, mâini-1, recipient-1, microaerofloră-1). Probele prelevate au fost analizate pentru determinarea unor parametri microbiologici (N.T.G., Salmonella spp., bacterii coliforme, enterococi, Listeria monocytogenes, Enterobacteriaceae, stafilococi coagulazo-pozitivi, număr total de drojdii şi mucegaiuri), precum și pentru determinarea unor parametri fizico-chimici [azot bazic volatil, azot ușor hidrolizabil, substanțe grase, NaCl, raport colagen/proteină, cloruri, amoniu, pH, azotiți, azotați, nivel de contaminare radioactivă, contaminanți – metale grele (cadmiu, plumb)];
- avizarea mișcărilor inter-județene de animale;
- verificarea a 49 deconturi de identificare și înregistrare a animalelor, întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
- eliberarea unui număr de 28 extrase RNE din registrul exploatațiilor și istoric al registrelor exploatațiilor, în urma solicitărilor diverșilor proprietari;
- monitorizarea mișcărilor înregistrate și corectarea erorilor notificate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
- întocmirea răspunsurilor la sesizările consumatorilor și proprietarilor de animale.
În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, reprezentând un avertisment şi 3 amenzi în cuantum de 21.200 lei, unor operatori şi/sau persoane fizice din localitățile Negomir, Târgu-Jiu și Văgiulești:
– un avertisment scris proprietarului unei exploatații non-profesionale, pentru vinderea unor bovine fără a anunța medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
– 1.200 lei la un magazin alimentar, întrucât angajatul care deservea unitatea la data controlului nu deținea fișă de aptitudini şi nu purta echipament complet de protecție sanitară, manipulând neigienic produse alimentare neambalate, fără a utiliza mănuși de unică folosință;
– 2 x 10.000 lei la o brutărie și o covrigărie, pentru nerespectarea cerințelor legale generale şi specifice în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor privind igiena și întreținerea spațiilor de producție (plafon și pereți cu zone degradate, exfolieri de vopsea, echipamente tehnologice neigienizate).
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Gorcea Florin-Constantin