Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 18 – 30.11.2024

Nr. 21706 / 04.12.2024.

 

 Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 18 – 30.11.2024

 

În perioada menționată, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări în obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în  localitățile Aninoasa, Baia de Fier, Bălești, Bâlteni, Berlești, Borăscu, Brănești, Bumbești-Jiu, Bumbești-Pițic, Bustuchin, Câlnic, Căpreni, Cătunele, Ciuperceni, Crasna, Dănești, Dragoteşti, Drăguțești, Glogova, Hurezani, Ionești, Lelești, Licurici, Motru, Negomir, Novaci, Padeș, Peștișani, Plopșoru, Polovragi, Prigoria, Rovinari, Samarinești, Săulești, Schela, Scoarța, Stănești, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Telești, Tismana, Turceni, Turcinești, Urdari și Vladimir, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.

Activitatea desfășurată s-a concretizat în următoarele acțiuni:

  • verificarea modului de asigurare a conformității cu prevederile legislației comunitare și naționale în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza programului de supraveghere, a tematicilor proprii și a instrucțiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 184 controale;
  • verificarea în vederea autorizării/înregistrării/vizării sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor a 27 obiective supuse controlului: un centru de colectare ouă (Plopșoru), două unități de vânzare directă a mierii (Brănești, Ionești), un restaurant (Dănești), o unitate de catering (Târgu-Jiu), o covrigărie (Târgu-Jiu), 10 magazine alimentare (Borăscu, Câlnic, Căpreni, Dragoteşti, Negomir, Săulești, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu), un laborator de cofetărie-patiserie (Târgu-Jiu), 3 baruri (Bălești, Câlnic, Stănești) și 7 mijloace de transport produse alimentare (Baia de Fier, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu);
  • prelevarea unui număr de 24 probe din produse alimentare (lapte, brânză, telemea de vacă, telemea amestec, Mozzarella, pastă de mici (carne preparată), salam crud uscat, cârnați speciali pentru grătar, trunchi de merluciu congelat, caras proaspăt, ouă de găină pentru consum, conserve, grâu boabe din producția primară, arpacaș autohton, arahide Argentina, ciuperci congelate din flora spontană import Turcia, sare de mare iodată Turcia, alimente RTE (sandviș cu salam şi șuncă, cartofi cu pulpe de pui), precum și prelevarea a 15 probe de apă tehnologică şi a 20 teste de sanitație (suprafeţe-8, ambalaje-6, mâini personal-2, recipiente-2, microaerofloră-2). Probele prelevate au fost analizate pentru determinarea unor parametri microbiologici (N.T.G., Salmonella spp., Clostridium perfringens, bacterii coliforme, enterococi, Escherichia coli, Listeria monocytogenes – detecție şi/sau determinare, Enterobacteriaceae, stafilococi coagulazo-pozitivi, număr total de drojdii şi mucegaiuri, Anisakis și alți paraziți vizibili, microorganisme viabile în produsul coservat termic), precum și pentru determinarea unor parametri fizico-chimici {procent grăsime, substanță uscată, NaCl, nivel de contaminare radioactivă, contaminanți [alcaloizi ergot, scleroţi ai ergotului, micotoxine (aflatoxină totală şi B1, ochratoxină A, fumonisine – sumă de B1 şi B2, zearalenonă, deoxinivalenol)], nitriţi};
  • avizarea mișcărilor inter-județene de animale;
  • eliberarea unui număr de 23 extrase RNE din registrul exploatațiilor și istoric al registrelor exploatațiilor, în urma solicitărilor diverșilor proprietari;
  • monitorizarea mișcărilor înregistrate și corectarea erorilor notificate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
  • întocmirea răspunsurilor la sesizările consumatorilor și proprietarilor de animale.

În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, reprezentând 3 amenzi în cuantum de 30.000 lei, unor operatori şi/sau persoane fizice din localitățile Bumbești-Pițic, Rovinari şi Târgu-Jiu:

10.000 lei la un restaurant, pentru întreținere şi igienă necorespunzătoare, respectiv: paviment deteriorat şi neigienizat (resturi alimentare); echipamente tehnologice neigienizate; nu toate suprafețele care vin în contact cu alimentele sunt confecționate din materiale acceptate în sectorul alimentar; nu se face dovada dezinfecției veselei de servire utilizate în unitate; personalul din blocul alimentar efectuează şi servirea consumatorilor (risc de contaminare încrucișată);

10.000 lei la un restaurant, pentru depozitarea nesectorizată a unor produse alimentare refrigerate: ouă de găină depozitate în aceeași cameră frigorifică cu mezeluri şi carne de pasăre;

10.000 lei la un magazin alimentar, întrucât unele produse alimentare (slănină boierească şi telemea) erau etichetate necorespunzător (elemente de identificare incomplete).

 

  DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Gorcea Florin-Constantin