Nr. 10935 / 17.06.2024.
Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 01 – 16.06.2024
În perioada menționată, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi verificări în obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în localităţile Albeni, Alimpeşti, Aninoasa, Arcani, Baia de Fier, Băleşti, Bărbăteşti, Berleşti, Bumbești-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Bustuchin, Cătunele, Crasna, Dănești, Dragoteşti, Drăguţeşti, Glogova, Jupâneşti, Leleşti, Motru, Novaci, Padeş, Peștișani, Polovragi, Prigoria, Roşia de Amaradia, Runcu, Săcelu, Săuleşti, Scoarţa, Slivileşti, Stănești, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Tismana, Turburea, Turcineşti şi Ţânţăreni, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.
Activitatea desfășurată s-a concretizat în următoarele acțiuni:
- verificarea modului de asigurare a conformității cu prevederile legislației comunitare și naționale în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza programului de supraveghere, a tematicilor proprii și a instrucțiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 193 controale;
- verificarea în vederea autorizării/înregistrării/vizării sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor a unui număr de 42 obiective supuse controlului: un magazin alimentar (Târgu-Jiu), un restaurant (Bumbeşti-Jiu), o unitate de catering (Bumbeşti-Jiu), și 39 mijloace de transport pentru produse alimentare (Cătunele, Runcu, Târgu-Jiu);
- prelevarea unui număr de 66 probe din produse alimentare (lapte crud de vacă, lapte de capră, brânză, telemea de vacă, telemea de oaie, telemea mixtă, cașcaval „Rucăr”, ouă de găină, pui galben congelat „Edenia”, aripi de pui, pui grill, carne tocată de porc, pastă de mici, salam crud uscat, cârnați proaspeți, cârnați trandafir, cârnați „Ghiocela”, pește – macrou (întreg şi trunchi) congelat, miere de salcâm, morcovi Turcia, salată verde România, lămâi Turcia, grape-fruit Turcia, nectarine Turcia, mix de germeni, arahide coapte şi sărate, suc de portocale România, alimente RTE: salată bulgărească, salată de legume cu piept de pui, salată asortată), precum şi 10 probe de apă tehnologică şi 24 teste de sanitație (aeromicrofloră, suprafețe, recipienţi, ambalaje). Probele prelevate au fost analizate pentru determinarea unor parametri microbiologici (N.T.G., N.C.S., Escherichia coli, Salmonella spp., Listeria monocytogenes, bacterii coliforme, enterococi, stafilococi coagulazo-pozitivi, drojdii şi mucegaiuri, Anisakis și alți paraziți vizibili), precum și a unor parametri fizico-chimici (conținut zaharoză, zahăr invertit, conținut de apă, indice diastazic, HMF, reziduuri de pesticide, nivel de contaminare radioactivă);
- avizarea mișcărilor inter-județene de animale;
- aplicarea măsurilor de dezinfecție şi de protecție împotriva răspândirii virusului P.P.A., în vederea eradicării celui de-al doilea focar de P.P.A. din comuna Berlești;
- verificarea a 29 deconturi de inspecție a animalelor în exploatații şi 20 deconturi de identificare şi înregistrare a animalelor şi întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
- eliberarea unui număr de 16 extrase RNE din registrul exploatațiilor și istoric al registrelor exploatațiilor, în urma solicitărilor diverșilor proprietari;
- monitorizarea mișcărilor înregistrate și corectarea erorilor notificate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
- întocmirea răspunsurilor la sesizările consumatorilor și/sau proprietarilor de animale.
În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, reprezentând 5 amenzi în cuantum de 50.000 lei, unor operatori şi/sau persoane fizice din Băleşti, Dragoteşti, Stăneşti, Târgu-Jiu şi Ţânţăreni, respectiv:
– 1.200 lei angajatei unui magazin alimentar, pentru manipularea unor produse alimentare fără a purta echipament de protecție sanitară şi fără a deține fișă de aptitudini;
– 10.000 lei la un bar, pentru desfășurarea activității de bar şi servire de băuturi alcoolice şi răcoritoare într-un spațiu neaprobat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru această activitate;
– 10.000 lei unui medic de liberă practică împuternicit, pentru deficiențe în efectuarea acțiunilor sanitare-veterinare obligatorii de tuberculinare a bovinelor;
– 10.000 lei la un magazin alimentar, pentru nerespectarea normelor sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spatiilor de depozitare şi de valorificare a produselor alimentare: paviment neigienizat, pânze de păianjeni pe plafon; vitrinele frigorifice prezentau zone corodate (ruginite) în partea inferioară);
– 10.000 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea produselor de panificație în navete P.V.C. amplasate direct pe paviment, precum şi pentru depozitarea nesectorizată a produselor lactate şi a preparatelor din carne.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Gorcea Florin-Constantin