Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 11 – 17.07.2022

Nr.  14080 / 18.07.2022.

 Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 11 – 17.07.2022

 

   În perioada menționată, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat verificări în unități și obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în Albeni, Alimpeşti, Baia de Fier, Bâlteni, Bumbești-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Cătunele, Crasna, Hurezani, Leleşti, Logreşti, Motru, Muşeteşti, Novaci, Padeş, Polovragi, Runcu, Schela, Stăneşti, Stejari, Târgu-Jiu, Turceni, Turcinești, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.

Activitatea desfășurată s-a concretizat în:

  • verificarea modului de asigurare a conformităţii cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza programului de supraveghere, a tematicilor proprii și a instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 80 controale;
  • verificarea în vederea autorizării/înregistrării/vizării sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor a 34 obiective supuse controlului: o stupină (Stejari), o rulotă gogoşerie (ambulant), un laborator de cofetărie-patiserie (Bumbeşti-Jiu), două magazine alimentare (Bumbeşti-Jiu, Muşeteşti), un restaurant (Târgu-Jiu), 3 pensiuni agro-turistice (Crasna), două mijloace de transport animale de scurtă durată (Polovragi), 14 mijloace de transport pentru produse alimentare de origine animală (Baia de Fier, Bumbeşti-Jiu, Târgu-Jiu) și 9 mijloace de transport pentru produse alimentare de origine non-animală (Târgu-Jiu);
  • prelevarea unui număr de 19 probe din produse alimentare [lapte crud de vacă, telemea de oaie, muşchiuleţ crud afumat, salam ardelenesc, salam franţuzesc, miere de salcâm, alimente RTE (aperitive reci, salată Cesar)] şi apă tehnologică. Probele prelevate au fost analizate pentru determinarea unor parametri microbiologici (N.T.G., N.C.S., enterococi, bacterii coliforme, Escherichia coli, Listeria monocytogenes – determinare şi detecţie, stafilococi coagulazo-pozitivi) și fizico-chimici (azot uşor hidrolizabil, raport colagen/proteină, conţinut de zaharoză, conţinut de apă, conţinut de NaCl, substanţe grase, zahăr invertit, indice diastazic, HMF);
  • avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;
  • verificarea unui număr de 16 deconturi ale acțiunilor de inspecții ale animalelor în exploatații, înregistrate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
  • emiterea și distribuirea unui număr de 109 de paşapoarte pentru bovine către proprietari, în urma solicitărilor acestora;
  • eliberarea unui număr de 20 extrase din registrul exploatațiilor, la cererea diverșilor proprietari de animale.

În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale reprezentând un avertisment şi 12 amenzi în cuantum de 81.220 lei, unor operatori / persoane fizice din Bâlteni, Hurezani, Motru, Novaci, Polovragi, Turceni şi Târgu-Jiu, astfel:

  • un avertisment scris pentru nerespectarea normelor legale în vigoare privind protecţia animalelor în cadrul activităţilor de dresaj, respectiv obligaţia de a folosi metode care să nu pună în pericol sănătatea şi bunăstarea animalelor;
  • 720 lei conducătorului unei autoutilitare, pentru transportul produselor alimentare de origine non-animală cu un mijloc de transport neînregistrat;
  • 1.200 lei proprietarului unei exploatații non-profesionale de animale, pentru înstrăinarea de animale fără notificarea medicului veterinar de liberă practică împuternicit;
  • 1.200 lei unei persoane fizice care manipula produse alimentare fără echipament de protecţie adecvat;
  • 1.200 lei unei persoane fizice, pentru fabricarea produselor de cofetărie într-un spaţiu necorespunzător şi neînregistrat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor;
  • 1.200 lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea legumelor direct pe paviment în afara spațiului înregistrat, expuse acțiunii directe a razelor solare;
  • 1.200 lei la un magazin alimentar, întrucât persoana care deservea unitatea la data controlului nu avea fișă de aptitudini, nu purta echipament complet de protecție şi nu era instruită corespunzător privind normele de igienă la manipularea şi depozitarea la raft a produselor alimentare;
  • 1.500 lei conducătorului unei autoutilitare, pentru transportul produselor alimentare cu un mijloc de transport neînregistrat şi neigienizat;
  • 3.000 lei la o farmacie veterinară, pentru eliberarea produselor medicinale veterinare fără prescripţie medicală şi în absenţa medicului veterinar;
  • 10.000 lei la un depozit alimentar, pentru desfăşurarea activităţii fără a deţine document de înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor;
  • 10.000 lei la un magazin alimentar, pentru: depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate (carne pasăre lângă macrou); baxuri de băuturi răcoritoare așezate direct pe paviment; întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor (vitrine frigorifice, rafturi de expunere); persoana care manipula şi comercializa produsele alimentare la data controlului nu deținea echipament complet de protecție; nu a fost prezentată dovada efectuării operațiunilor DDD cu o societate specializată;
  • 10.000 lei la un magazin alimentar, pentru următoarele neconformități: nu toate spațiile frigorifice erau dotate cu termometre; nu se monitoriza temperatura de depozitare pe grafice de evidență; unele alimente erau expuse nesectorizat (cofraje cu ouă lângă produse lactate; produse de patiserie lângă produse nealimentare); băuturile răcoritoare şi apa erau depozitate direct pe paviment; nu era asigurat un raft exclusiv pentru depozitarea pâinii neambalate.
  • 40.000 lei unei persoane fizice, pentru comercializarea de produse alimentare din gospodăria proprie, neexpertizate sanitar-veterinar (carne de capră, lapte, brânză).

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Sorin-Iulian Ștefănescu