Nr. 222 / 05.01.2024.
Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 18 – 31.12.2023
În perioada menționată, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi verificări în obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în Albeni, Alimpeşti, Aninoasa, Baia de Fier, Bâlteni, Bumbești-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Dăneşti, Drăguţeşti, Mătăsari, Motru, Novaci, Padeş, Peştişani, Polovragi, Stăneşti, Rânca, Rovinari, Runcu, Schela, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Tismana, Turburea, Turceni, Turcineşti, Ţânţăreni, Ţicleni şi Vladimir, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.
Activitatea desfășurată s-a concretizat în următoarele acțiuni:
- verificarea modului de asigurare a conformității cu prevederile legislației comunitare și naționale în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza programului de supraveghere, a tematicilor proprii și a instrucțiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 260 controale;
- verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerțului cu porcine vii, precum şi a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii, ca urmare a apariției şi evoluției unor focare de P.P.A., în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare 2023/594 şi a condițiilor sanitare-veterinare şi pentru siguranța alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii proaspete de porc, precum şi a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete de porc, cărnii tocate, cărnii preparate şi a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 şi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/594;
- verificarea mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, provenite din gospodăriile populației situate în zonele afectate de P.P.A., precum şi a cărnii proaspete de porc, cărnii tocate, cărnii preparate şi a produselor din carne de porc destinate consumului propriu şi care au fost obținute de la porcii vii proveniți din exploatațiile non-profesionale, situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de P.P.A.;
- verificările efectuate în această perioadă pentru prevenirea răspândirii P.P.A. s-au concretizat în efectuarea a 4 acțiuni de control în trafic asupra mijloacelor de transport pentru animale vii şi produse alimentare;
- verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerțului cu carne proaspătă de porc, carne tocată, carne preparată şi a produselor din carne de porc, ca urmare a apariției şi evoluției unor focare de P.P.A., în conformitate cu prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 şi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/594;
- Pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare, cauzate de consumul de produse de origine animală şi non-animală, au fost efectuate acțiuni de control oficial la nivelul unităților autorizate şi înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor. Aceste controale au vizat în mod special produsele care se consumă în mod tradițional, în cantități mari, în această perioadă (carne de porc şi preparate din carne de porc), dar şi alte produse de origine animală şi non-animală: carne şi produse din carne provenite de la alte specii, ouă şi produse din ouă, lapte şi produse lactate, pește şi produse din pescuit, fructe şi legume proaspete, pâine şi produse de panificație si patiserie, produse zaharoase, alte produse alimentare;
- prelevarea unui număr de 19 probe din produse alimentare [arahide, grâu boabe din siloz, secară boabe din siloz, arpacaş de orz ecologic (Italia), făină albă de grâu, varză tăiată, ciuperci congelate import Turcia (Boletus edulis, Cantharellus cibarius), alimente RTE (sandviş cu cartofi, hamburger), limonadă, cornuri cu gem], precum şi 3 probe de apă tehnologică şi 9 teste de sanitaţie (suprafeţe, recipiente, mâini, aeromicrofloră, ambalaje). Probele prelevate au fost analizate pentru determinarea unor parametri microbiologici (N.T.G., Escherichia coli, Salmonella spp., Listeria monocytogenes, bacterii coliforme, enterococi, număr total de drojdii şi mucegaiuri), precum și a unor parametri fizico-chimici [nivel de contaminare radioactivă, contaminanţi: metale grele (cadmiu, plumb), scleroţi ai ergotului, alcaloizi ergot];
- avizarea mișcărilor inter-județene de animale;
- verificarea unui număr de 60 deconturi de identificare şi înregistrare a animalelor, întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
- eliberarea unui număr de 40 extrase RNE din registrul exploatațiilor și istoric al registrelor exploatațiilor, în urma solicitărilor diverșilor proprietari;
- monitorizarea mișcărilor înregistrate și corectarea erorilor notificate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
- întocmirea răspunsurilor la sesizările consumatorilor și/sau proprietarilor de animale.
În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 35 sancțiuni contravenționale, reprezentând 35 amenzi în cuantum de 221.200 lei, unor operatori şi/sau persoane fizice din localitățile Baia de Fier, Bumbeşti-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Motru, Novaci, Polovragi, Runcu şi Târgu-Jiu, respectiv:
– 1.000 lei la un depozit de furaje, pentru depozitarea necorespunzătoare a hranei pentru animale;
– 3 x 1.000 lei la 3 farmacii veterinare, pentru eliberarea produselor medicinale veterinare fără prescripție medicală;
– 2 x 1.200 lei la o pensiune agro-turistică şi la un supermarket şi 2 x 10.000 lei la două supermarket-uri, pentru etichetarea necorespunzătoare a mâncărurilor preparate, a conservelor vegetale fabricate în blocul alimentar şi pentru etichetarea incompletă a unor produse expuse spre comercializare (nu erau menționate toate elementele de identificare necesare informării consumatorilor);
– 6 x 1.200 lei la o brutărie, 3 restaurante şi două magazine alimentare, pentru manipularea şi/sau prepararea produselor alimentare fără a purta echipament de protecție sanitară (halat, bonetă, mănuși de unică folosință); neprezentarea documentelor DDD, nerespectarea frecventei programului de autocontrol;
– 10. 000 lei la o carmangerie, pentru neasigurarea trasabilității pentru cantitatea de 13,142 kg carne tocată din spată de porc, în valoare de 327,24 lei, care a fost retrasă de la comercializare conform procedurii de retragere implementate de către operator (au fost constatate diferențe între documentele de proveniență şi informațiile afișate pentru consumator, existând neconcordanțe în raportul de producție/fişa trasabilitate: cantitate, număr lot);
– 3 x 1.200 lei la un magazin alimentar şi două restaurante şi 3 x 10.000 lei la două restaurante şi un supermarket, pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare (în mod nesectorizat şi/sau direct pe paviment: mezeluri, brânzeturi, burtă vită, carne congelată, legume în contact, în aceeași ladă frigorifică; file somon lângă carne de pui şi alte specii; băuturi răcoritoare şi alcoolice, saci cu cartofi şi cartoane cu ouă aşezate direct pe paviment);
– 2 x 10.000 lei la două magazine alimentare, pentru expunerea la vânzare a peștelui în afara spațiilor aprobate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor şi fără asigurarea lanțului frigorific. Sancțiuni complementare: reținerea oficială şi destinarea către neutralizare a cantității totale de 6,7 kg şprot sărat, în valoare de 123,58 lei;
– 10 x 10.000 lei la două unități de patiserie congelată, 3 restaurante, un laborator de cofetărie-patiserie, două magazine alimentare, un hypermarket şi un supermarket, pentru întreținerea necorespunzătoare a spațiilor, echipamentelor şi ustensilelor de lucru, respectiv: paviment cu zone degradate; utilajele (aragaz, friteuză) şi aparatura frigorifică aveau porțiuni ruginite, deteriorate; vitrina de congelate neigienizată, cu acumulări excesive de gheață; blat şi tocător cu suprafețe degradate; rafturi şi tăvi de depozitare insuficient igienizate; depuneri de praf pe rafturi, precum şi resturi de alimente pe paviment; box-paleţi insuficient igienizați; ustensilele de curățenie erau amplasate în diverse locuri din spațiul în care se manipulează/depozitează produse alimentare;
– 12.000 lei la o măcelărie, pentru comercializarea produselor din carne fără documente care să ateste proveniența şi salubritatea acestora. Sancțiune complementară: reținerea oficială şi destinarea către neutralizare a cantității totale de 4,3 kg ficat de porc şi 5,2 kg oase garf, în valoare totală de 111,05 lei;
– 12.000 lei conducătorului unei autoutilitare, pentru transportul unor animale (4 cabaline, din care 3 neidentificate şi neînregistrate în B.N.D.) cu un mijloc de transport neautorizat şi fără documentele necesare conform legii.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Gorcea Florin-Constantin
COLECTIVUL D.S.V.S.A. GORJ VĂ DOREŞTE CA ANUL ABIA ÎNCEPUT SĂ VĂ FIE LINIŞTIT, BOGAT ÎN REUŞITE ŞI SĂ AVEȚI PARTE DE BINECUVANTARE ŞI MULTĂ IUBIRE ALĂTURI DE CEI DRAGI ŞI APROPIAȚI SUFLETEŞTE!