Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 01 – 20.08.2024

Nr. 15154 / 23.08.2024.

 

 Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 01 – 20.08.2024

 

În perioada menționată, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi verificări în obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în  localitățile Aninoasa, Baia de Fier, Bălănești, Bâlteni, Bumbești-Jiu, Cătunele, Crasna, Drăguțești, Fărcășești, Glogova, Mătăsari, Motru, Mușetești, Novaci, Peștișani, Rânca, Rovinari, Runcu, Slivilești, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Tismana, Turburea, Turcinești şi Ţicleni, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.

Activitatea desfășurată s-a concretizat în următoarele acțiuni:

  • verificarea modului de asigurare a conformității cu prevederile legislației comunitare și naționale în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza programului de supraveghere, a tematicilor proprii și a instrucțiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 160 controale;
  • verificarea în vederea autorizării/înregistrării/vizării sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor a 31 obiective supuse controlului: o stupină (Târgu-Cărbunești), 5 magazine alimentare (Aninoasa, Drăguțești, Scoarța, Târgu-Jiu), un magazin legume-fructe (Bălănești), două baruri (Drăguțești, Turburea) și 22 mijloace de transport pentru produse alimentare (Baia de Fier, Târgu-Jiu);
  • prelevarea unui număr de 49 probe din produse alimentare (miere de salcâm, miere polifloră, lapte crud de vacă de la automat, ciuperci proaspete Boletus edulis autohtone, salată verde autohtonă, țelină frunze autohtonă din comerțul online, vinete autohtone, vlăstari de ridiche roșie autohtoni, vlăstari de floarea-soarelui autohtoni, spanac tocat porționat congelat (U.E.), roșii din producția primară (Peștișani), pastă de tomate (Turcia), caise (Turcia), piersici plate (Grecia), lămâi (Egipt), mere (Ungaria), mure din producția primară (Țicleni), grâu boabe autohton din siloz, orez bob selecționat (import), mălai extra degerminat autohton, pufuleți autohtoni cu aromă de pizza, porumb pentru floricele (Ungaria), popcorn pentru microunde (Franța), alune în coajă roșie coapte (Bulgaria), alune prăjite şi sărate (comerț intracomunitar), semințe de cânepă decojite ecologice (China), ulei rafinat de porumb (Italia), vin alb (Italia), limonadă cu lămâie şi zmeură (U.E.), băutură răcoritoare cu aromă de grape-fruit (Polonia) din comerțul online, băutură energizantă cu gust de guava, taurină, cafeină şi vitamine B, băutură pe bază de piure de piersici şi mango (Italia), pâine albă autohtonă, pateuri cu brânză, cornulețe autohtone, pișcoturi șprițate, foi miere cu vișine autohtone, precum şi o probă de apă tehnologică. Probele prelevate au fost analizate pentru determinarea unor parametri microbiologici [N.C.S., Escherichia coli, E. coli STEC, Salmonella spp., hepatita A, norovirus, bacterii coliforme, enterococi, micotoxine (aflatoxină totală şi B1, ochratoxină A, fumonisine sumă de B1+B2, toxina T2+HT2, deoxinivalenol, zearalenonă)], precum și pentru determinarea unor parametri fizico-chimici {zahăr invertit, conținut de zaharoză, conținut de apă, indice diastazic, H.M.F., conținut maxim de umiditate, reziduuri de pesticide, contaminanți [metale grele (cadmiu, plumb, arsen anorganic), nitrați, canabinoizi], caracteristici de calitate (acizi grași trans), conservanți (benzoați, sulfiți), coloranți (eritrozină, roșu Sudan), edulcoranți (aspartam, acesulfam), alergeni (susan şi produse derivate, arahide şi produse derivate)};
  • avizarea mișcărilor inter-județene de animale;
  • verificarea a 44 deconturi de identificare şi înregistrare a animalelor, întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
  • eliberarea unui număr de 20 extrase RNE din registrul exploatațiilor și istoric al registrelor exploatațiilor, în urma solicitărilor diverșilor proprietari;
  • monitorizarea mișcărilor înregistrate și corectarea erorilor notificate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți;
  • întocmirea răspunsurilor la sesizările consumatorilor și/sau proprietarilor de animale.

În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, reprezentând 9 amenzi în cuantum de 55.600 lei, unor operatori şi/sau persoane fizice din localitățile Crasna, Fărcășești, Rovinari, Târgu-Cărbunești şi Târgu-Jiu:

1.200 lei la un magazin alimentar, pentru încălcarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranța alimentelor privind depozitarea produselor alimentare expuse spre comercializare (băuturi alcoolice şi răcoritoare şi navete cu produse de panificație depozitate direct pe paviment; produse din cereale expandate depozitate pe paviment şi în imediata vecinătate a ușii de acces în unitate);

2 x 1.200 lei la două magazine alimentare, întrucât angajații care deserveau unitățile la momentul controlului nu purtau echipament complet de protecție sanitară şi nu au prezentat fișele de aptitudini; în plus, starea de igienă a uniaților era necorespunzătoare;

2 x 5.000 lei la două adăposturi de animale fără stăpân, întrucât nu erau autorizate în conformitate cu Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 10/2024, respectiv publicat în Monitorul Oficial nr. 109 bis din 07.02.2024;

10.000 lei la un magazin alimentar, pentru comercializarea produselor alimentare către consumatorul final fără a deține document de înregistrare sanitară-veterinară şi pentru siguranța alimentelor;

10.000 lei la o unitate de patiserie congelată, întrucât în camera de congelare pentru patiseria congelată erau depozitate şi produse neconforme, destinate depozitării în lada frigorifică pentru S.N.C.U.; în plus, volumul de marfă existent depășea capacitatea spațiului de depozitare; zone cu murdărie, neigienizate; chiuveta din zona vitrinei cu carne proaspătă nu era prevăzută cu substanțe dezinfectante şi nici cu prosop de hârtie;

10.000 lei la un restaurant-pensiune, pentru nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare;

12.000 lei la un restaurant, pentru încălcarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor la producerea, prelucrarea, distribuția, punerea pe piață sau comercializarea alimentelor.

 

  DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Gorcea Florin-Constantin